Vår historia

MÅLMEDVETNA SATSNINGAR

Familjeägda koncernen BLS Industries har djupa rötter där företagandet, kreativiteten och innovationsförmågan har gått i arv från generation till generation och idag är det tolfte generationen från familjen Spånberg som är verksam i koncernen.

Tack vare en målmedveten satsning på produktutveckling och en konsekvent strategi för nya förvärv, är idag BLS Industries en av de centrala tillverkarna av sanitetsprodukter och leverantör till VVS-branschen med flera starka varumärken.

VÄGEN TILL FRAMGÅNG

Den produkt som till stor del har bidragit till BLS Industries framgång och som mest förknippas med koncernen är golvbrunnen. En produkt som idag är en självklarhet i varje hem. 1945 köptes Sjöbo bruk som inledningsvis tillverkade rördelar. Tio år senare inledde dåvarande VD:n Bengt Spånberg, ett samarbete med byggmästare Harry Karlsson som varit över i USA och tagit till sig det senaste om den nya tidens golvbrunnar. Sin idé kallade han för Purus (latin för rent).

Till en början tillverkade Sjöbo bruk Purusgolvbrunnen i gjutjärn och i slutet av 70-talet gick man över till att tillverka golvbrunnen i plast. Idag är BLS Industries marknadsledande på att tillverka golvbrunnar i Sverige då man producerar cirka 10 000 plastgolvbrunnar per vecka. Genom åren har BLS Industries sortiment utökats från golvbrunnar, till bland annat inomhusavlopp, rostfri inredning och sanitet, designbrunnar samt förvärv och uppstart av säljbolag i Norden och Storbritannien.

FÖRETAGANDE & ENTREPRENÖRSKAP I BLODET

Vägen till den verksamhet vi ser idag kan spåras så långt tillbaka som till 1600-talet i Lilla Spånhult i Småland där släkten Spånberg härstammar i från. I flera generationer var man verksam som bland annat smeder och hantverkare. Under industrialismens framväxt, i början av 1900-talet, grundade dåvarande VD Sven Spånberg en fabriksmässig och storskalig tillverkning vid förvärven av de två bruken Norrahammar- och Ankarsrums bruk.

År 1910 lanserade Ankarsrums bruk tillsammans med Norrahammars bruk bland annat det första emaljerade gjutjärnsbadkaret och under en period var badkaren från Ankarsrum marknadsledande i det folkhemsbyggande Sverige. 

Andra storsäljare var Vikingkaminen och den första elspisen som lanserades 1947.